Een middag over wandelen en grenzen

Een middag over wandelen en grenzen

  • Wat lezing bibliotheek maand van de geschiedenis homepage
  • Wanneer 09 okt 2022, 13:00 - 14:30 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Waar SCHUNCK Bibliotheek Glaspaleis
  • Prijs 0,-
  • Reserveer
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Met Milo van Bokkum en Jeroen Theunissen. Moderatie door wandeljournalist Wiel Beijer
  • Waar SCHUNCK Bibliotheek Glaspaleis

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

In het kader van de maand van de geschiedenis organiseert SCHUNCK Bibliotheek een middag over wandelen, grenzen, Europa en mensen. Schrijvers Milo van Bokkum en Jeroen Theunissen gaan in gesprek met journalist Wiel Beijer over hun recente boeken ‘Grensstreken’ en ‘Ik=cartograaf’.

Milo van Bokkum
De geschiedenis gaat voor een groot deel over grenzen. Onzichtbare afscheidingen, vooral bedacht om de “ander” buiten de deur te houden. In zijn boek Grensstreken geeft Milo van Bokkum antwoord op de vraag waarom grenzen liggen waar ze liggen. Aan de hand van oude en nieuwe landkaarten passeren verschillende soorten grenzen de revue. Soms zijn ze loodrecht getrokken langs een liniaal en soms zijn het natuurlijke grenzen en een ander keer zitten ze zelfs niet vast aan de rest van het land.

Grensstreken.jpg   Milo van Bokkum.jpg

Jeroen Theunissen
Schrijver Jeroen Theunissen, gedreven door persoonlijke motieven, ging aan de wandel door Europa.
Van Zuidwest-Ierland naar de Bosporus. Min of meer in de voetstappen van Patrick Leigh Fermor, toen die in 1933, dwars door Europa wandelde dat zich op een scharniermoment in de geschiedenis bevond. Het Europa waar Theunissen doorheen wandelt kampt opnieuw met heel wat problemen: klimaatverandering, nationalisme en een vluchtelingencrisis.
In Ik=cartograaf doet Theunissen verslag van de wandeltocht. Een poging om onze snel veranderende wereld vast te grijpen. Een verhaal over een man die wegvlucht van zijn verantwoordelijkheden, terugkomt en probeert een woonplek voor zijn kinderen te creëren.   

ik-is-cartograaf-web.png  Jeroen Theunissen.jpg

De moderatie van de middag wordt verzorgd door wandeljournalist Wiel Beijer.
Van de hand van Wiel Beijer verscheen in 2021 de multimediale wandelgids ‘Grenswaterwandelingen’.

  Grenswandelingen.jpg  Wiel Beijer.jpg

Maand van de geschiedenis

Deze lezing is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. Gedurende de hele maand oktober programmeert SCHUNCK Bibliotheek rond dit centrale thema. Bekijk het volledige programma hier

SCHUNCK facebook maand geschiedenis.jpg

Top