Kl Mickey Yang Jeannette Slutter Temet.studio

Kennismaken met: Mickey Yang

Mickey Yang (34) is een van de genomineerden voor de Parkstad Limburg Prijs. Ze is beeldend kunstenaar, en maakt werk dat elk jaar alleen maar groter lijkt te worden.  

De multimedia-installaties die Mickey maakt, bestaan uit objecten, video’s en performances. “Ik heb een achtergrond in grafische vormgeving, dat zie je terug in de manier waarop ik beeldenvorming of taal naar mijn eigen hand probeer te zetten. Toen ik op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten zat in Den Haag, met de intentie om schilder te worden, moest ik schrijven over de beeldende kunsten. Dat riep allerlei emoties bij me op, van boosheid tot verliefdheid en verbazing. Het bleef me fascineren en uiteindelijk besloot ik die weg in te slaan.” En met succes. Vorig jaar presenteerde ze haar eerste museale solotentoonstelling Upaya in Den Haag. Deze stond eigenlijk gepland voor de Kunsthalle Osnabrück, maar is vanwege de Covid-19 lockdown nooit te zien geweest voor publiek, ondanks dat deze wel volledig was opgebouwd.

Haar werk omschrijft Mickey als laagdrempelig, gelaagd en steeds evoluerend. “Ik ben altijd op zoek naar de volgende stap. Mijn installaties veranderen met me mee. Ik werd een periode geïnspireerd door mimicry, het fenomeen dat je overleeft door je aan te passen aan de omgeving. Een camouflagetechniek uit de natuur. Maar mijn recentere projecten vinden meer aansluiting bij mijn zoektocht naar mijn Aziatische roots. Zo zie je elementen van het Chinese schrift erin terug, niet op een frivole manier, maar met zwaar smeedwerk.”  Ze werkte samen met een Haagse smederij om oude ambachten een moderne twist te geven, met grafisch lijnenspel in gesmeed metaal als gevolg.

De geboren Eindhovense woont en werkt in Den Haag. In 2020-2021 was zij artist in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hoewel ze niet zelf uit de regio komt, vindt ze Limburg wel een prettige plek om aan het werk te zijn. “De samenwerking met mensen uit het zuiden is vaak wat sympathieker en gemoedelijker. Dit merkte ik vooral tijdens de voorbereidingen voor mijn project voor Jan van Eyck Open Studios, maar ook tijdens de leuke samenwerking met Marres in Maastricht. Hier was ik een van de juryleden voor de Limburg Biënnale die tot en met 14 augustus 2022 te zien was.”

Voor de tentoonstelling in SCHUNCK krijgt Mickey de helft van de vitrine tot haar beschikking. “Ik wil daarin vooral gaan spelen met het gegeven dat het van oorsprong een winkeletalage is: ik ga het proces van een installatie blootleggen door de losse elementen te laten zien. Wat als je die verandert, wat doet dat met een werk? Naast making-of-video’s, zal ook de video worden getoond van de Upaya expositie in Kunsthalle Osnabrueck. Het wordt echt een kijkje voor en achter de schermen.”