Badeklasse Schunck Sandra Hendrix

Kennismaken met een Badeklasser: Sandra Hendrix

Voor Sandra lag het altijd al voor de hand dat ze iets creatiefs zou gaan doen. Dat deed ze dan ook, al was het veelal voor ‘erbij’. Zes jaar geleden besloot ze, na aanmoediging van anderen, zich volledig op het kunstenaarschap te gaan richten.  

Sandra Hendrix (47) is een veelzijdige kunstenares uit Heerlen. Ze tekent en schildert, maar maakt ook beeldjes en kleding. Naast haar kunstenaarschap geeft ze workshops en houdt ze zich met nog tig andere creatieve activiteiten bezig. “Al zolang als ik me kan herinneren ben ik al bezig met kunst. Daarom ben ik ook ooit naar de kunstacademie gegaan, maar deze heb ik uiteindelijk verruild voor de pabo. Tijdens mijn carrière in het onderwijs was er een lange tijd dat ik niet met kunst bezig was – op het schrijven van gedichten na. Toch is het een paar jaar geleden weer gaan kriebelen. Ik werd aangemoedigd om weer te gaan schilderen, en dat heb ik gedaan.”

Handschrift

Zo’n jaar of zes geleden pakte ze schilderkwast weer op. “Dat was raar, ik moest er echt weer in komen. Wat was mijn handschrift ook alweer? Inmiddels heb ik mijn draai weer gevonden. Mijn stijl is expressief en intuïtief: ik wil knallen! Ik raak vaak in een soort trance, dan komt het vanzelf. Ik hoef geen Rembrandt te zijn, het is voor mij belangrijker om het creatieve aspect te onderzoeken. Het gaat me om het plezier.” Momenteel is Sandra bezig met abstracter werk, maar ook met collagetechnieken en landschappen. Ze lacht: “Ja, dat is van alles door elkaar, ik weet het. Zo gaat het nou eenmaal altijd.”

SCHUNCK Badeklasse Sandra Hendrix

Symbolische betekenis

Voor de foto mocht Sandra een voorwerp meenemen dat van persoonlijke betekenis is voor haar. Het werd haar rugzak. “Ik heb er een tijdje over nagedacht, en wilde aanvankelijk een schilderij meenemen, of het schetsboekje waar ik met mijn inmiddels overleden vader – die ook kunstenaar was – in werkte. Maar het is mijn rugzak geworden. Deze heeft zowel een praktische als symbolische betekenis. Ik zie het kunstenaarschap namelijk als iets waar je geregeld iets in stopt, maar ook vaak iets uithaalt. Als het proces van het leven. Je draagt het een tijdje met je mee, en soms blijft het langer bij je dan anders. Ik hecht veel waarde aan vrijheid en laat graag los wat een ander ergens van vindt. Hij wordt dus geregeld geleegd. Op een praktisch niveau is deze rugzak mij ook veel waard: hij gaat overal met me mee naartoe. Zoals ook naar Spanje, waar ik onlangs een tijdje verbleef en veel schilderde. Er zit gereedschap in, materialen en mijn klapper. Ik kan hem niet missen”, vertelt Sandra.

Sandra exposeert geregeld, zo ook in Spanje, maar – zoals het een ware kunstenaar betaamt – ze is nooit uitgeleerd. Pas geleden keek ze naar ‘Project Rembrandt’ op tv, wat haar inspireerde om te leren langer met een werk bezig te zijn. “In dat programma zijn deelnemers een maand lang met een werk bezig, dat intrigeert me. Dat is een heel andere manier van werken. Ik wil leren om iets uit te diepen, qua opbouw van een werk.”

Badeklasse

Voor kwesties als dit, maar ook meer gedetailleerde vragen, kan Sandra bij David Bade en haar collega’s bij Badeklasse terecht. Daar doet ze sinds november aan mee. “Ik zag het oproepje vorig jaar, en heb meteen gereageerd – heel intuïtief. Ik heb er niet lang over nagedacht. Ik kende het werk van David, en het concept sprak me aan. In oktober mocht ik langskomen en tot mijn vreugde werd ik ‘aangenomen’. Tot nu toe bevalt het heel goed: vooral het klankbord dat je in elkaar vindt, als deelnemers onderling, is heel fijn. Het zijn stuk voor stuk autonoom kunstenaars, iedereen heeft al zijn eigen ontwikkeling doorgemaakt. Dat is interessant, je ziet de variëteit in ieders kunst.”

Ieder een eigen stempel

Momenteel zijn de deelnemers bezig met het ieder op zijn eigen manier uitwerken van een gezamenlijke opdracht. “Ik vind het fascinerend om te zien hoe iedereen met dezelfde informatie een geheel ander eindproduct oplevert. Dat is heel leerzaam. Vanuit David krijgen we feedback – niet zozeer in de vorm van ‘zet dat streepje zo’, maar meer advies over zaken als compositie en lichtgebruik – en we hebben ook veel onderlinge discussies en samenwerkingen. Zo leer je steeds meer de mens achter elk kunstwerk kennen. De feedback die we krijgen is constructief, maar het fijne is: je hóeft er niets mee te doen. Soms kun je je er simpelweg niet in vinden. En dat is ook prima.”

Meer lezen over de Badeklasse? 
Kijk hier >