Wolfgang Philipp

Wolfgang Philipp

Peggy Guggenheim Collection Venice. RWTH Aachen (Germany)

We use cookies to enhance our website. Read more

Accept

RWTHAachen_Philipp_pasfoto.jpg

The Peggy Guggenheim Collection is located in the Palazzo Venier on the Grand Canal between the Church of Santa Maria della Salute and the Ponte dell'Accademia in the Sestiere Dorsoduro in Venice. Due to the annually increasing number of visitors and the resulting overloading of the existing structures, this design deals with a meaningful, identity-creating extension in the historical urban fabric. Lorenzo Boschetti designed the Palazzo for the Venier family in 1749. The dimensions of the building were so immense that it would have become one of the largest Palazzo in Venice. Due to financial problems of the builders only a part of the ground floor could have been built, which was however over the years over and over again formed and rebuilt. Part of the Thesis was to dismantle this palimpsest into its original components in order to understand Boschetti's design principles and use them for the current design. The original design concept could be analysed by means of floor plans and a wooden model, which can be found in the Museo Correr. In the design, the architect strongly oriented himself on the formal language of the Venetian master builder Longhenas and on the systematics of Palladianism. The most important design tool was an incommensurable principle of proportion, which manifested itself through a variable grid, which in turn was created according to the rules of the golden ratio (Fibonacci series). A similar principle can be found in the Le Corbusier mesh net. After the analysis of these principles, the extension of the Peggy Guggenheim collection could be continued in the same system.

RWTHAachen_Philipp_photo1.jpg

RWTHAachen_Philipp_photo2.jpg

RWTHAachen_Philipp_photo3.jpg

RWTHAachen_Philipp_photo4.jpg

RWTHAachen_Philipp_photo5.jpg

RWTHAachen_Philipp_photo6.jpg

RWTHAachen_Philipp_photo7.jpg

RWTHAachen_Philipp_photo8.jpg

SCHUNCK cannot guarantee the correctness of content and expression. The participants themselves are responsible for their entries. The copyright of the projects underlies to the authors, any reproduction or use of the shown material is strictly forbidden.

Top